Újabb LÉna magazin jelent meg és benne öt új történet, amelyekkel nagyon egyszerűvé válik az orosz nyelvtanulásod. Csak hallgatod a sztorikat, ismétled a mondatokat és kész. El tudsz képzelni ennél könnyebbet? Egyetlen nehézség van benne, rendszeresen kell gyakorolni! Naponta!  LÉna persze törekszik arra, hogy érdekes  sztorikat meséljen, hogy szívesebben gyakorold újra és újra a “tananyagot”.

A 2018. januári Léna magazin történetei: (bővebben itt)

  1. Письмо в будущее – Levél a jövőbе
  2. Лошади и зима – A lovak és a tél
  3. Золотая рыбка и желание – Az aranyhalacska és a kívánság
  4. Надо быть осторожным! – Óvatosnak kell lenni!
  5. Распорядок дня в офисе – Napirend az irodában

5 történet + beszélgetés (azaz kérdés-felelet)

24 oldalon

Kb. 3/4 órányi hanganyag (a kérdés-felelet részhez is)

Az alábbiakban azt javaslom, olvass el a magazinból egy rövid cikket arról, mi LÉna véleménye a történetmesélős nyelvtanulásról!

Kétségeskedések. Ez nem egy komolytalan dolog?

Hidd el, nagyon is tudom, mi játszódik le benned! Én magam is unom, hogy az interneten nap mint nap tutira biztos módszereket akarnak rám tukmálni, amivel végre lefogyhatok, megfiatalodhatok, megszabadulhatok minden problémámtól.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a nyelvtanulásban is számtalan „csodamódszer” látott már napvilágot, ami tényleg hatékony, tényleg szuper, és … (főleg mi, magyarok) mégsem tudunk idegen nyelveken kommunikálni.

És akkor most én is jövök valami „újjal” és azt állítom, hogy ettől folyékonyan fogsz oroszul beszélni. Teljesen érthető, hogy kételkedsz.

Miért tanulnál meg LÉna történeteiből oroszul, hiszen ezek nem tartalmaznak szabályokat, szószedeteket, nem témák szerint épülnek fel? Tudom, eddig valószínűleg azt hallottad, hogy ez mind elengedhetetlen az idegennyelv-tanuláshoz. A történetek pedig legfeljebb kiegészítésképpen jöhetnek, amikor már jól elfáradtál a magolástól és meguntad a végeláthatatlan gyakorlást.

Márpedig ez nem így van. Ha kipróbáltad LÉna decemberi történeteit, vagy legalább az ingyenes sztorik közül egyet, és tényleg azt csináltad, amit a lelkedre kötöttem, akkor tapasztalnod kellett, mennyire hatékony. Persze csak akkor, ha hallgattad, ismételted, naponta elővetted a sztorikat. Mert LÉna  meséi sem segítenek, ha éjszakára a párna alá teszed őket.

Hogy még könnyebb dolgod legyen, az új történeteket egy kicsit bővebb magyarázattal láttam el. A szöveg mellett, halványabb szövegszínnel láthatod néhány kifejezés, nyelvtani szerkezet, vonzat magyarázatát, ill. magyar megfelelőjét.

És mi lesz a nyelvtannal, ha csak LÉna meséit tanulod?

Megfigyelhetted, hogy a kérdés-felelet részben számtalan más nyelvtani alakot is használunk. Észre sem veszed és „nyelvtanozunk”. Az igék ragozását, a vonzatokat, a főnevek esetalakjait, stb. így szinte észrevétlenül, de nagyon biztosan megtanulod.

Rajta, fogj hozzá!

Mi lenne, ha ezentúl hatékonyan tanulhatnál oroszul? Ha nem kellene szavakat magolnod és unalmas nyelvtani feladatokat csinálnod? Ismerd meg azt a módszert, amelyet a világon évtizedek óta számtalan országban használnak és amellyel már 3-4 hónap alatt is nagy fejlődést érhetsz el bármely idegen nyelv elsajátításában!