Legendák keringenek arról, hogy a gyerekek milyen gyorsan tanulnak meg egy idegen nyelvet. Természetesen elsősorban “célnyelvi” környezetben. A szülők még a megszólalással birkóznak, a kicsik meg már folyékonyan kommunikálnak: vásárolnak, nézik a tévét stb.

Vajon ennyivel gyorsabban tanulnak a gyerekek?

Vagy nekik jobb az ún. nyelvérzékük?

Valószínűleg nem, de valamit mégis másképp, jobban csinálnak és ezért eredményesebbek. 

De vajon mi lehet az? Hiszen a nyelvtani szabályokat, a mondatalkotás fortélyait még nem is értik, nem magolják a szavakat…

Az, ami viszont jellemző rájuk: FOLYAMATOSAN BESZÉLNEK!!!!

Közismert szabály, hogy a nyelvi gátlás leküzdéséhez kb. 500 órát kell beszélni.

És itt van a kutya elásva: a gyerekek hamar találnak maguknak barátokat, és először mutogatva, kézzel-lábbal, de mindenáron kommunikálnak.

Ezzel szemben a felnőttek tele vannak gátlásokkal: talán valamit nem jól értenek, nem jól fejeznek ki, hibásan jegyeznek meg, rosszul rögzül. Attól is tartanak, hogy nem jól ejtik ki a szavakat, ami pedig természetes, hiszen az első időben mindenkinek van egy kis akcentusa. Ráadásul a felnőttek munka után fáradtak ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak a nyelvtanulással: szabályokat biflázzanak, szavakat memorizáljanak. Mert számukra a nyelvtanulás kb. ezt jelenti. Senkit nem bírálok, ezt látjuk, ehhez szoktunk.

Ezek szerint reménytelen, hogy egy felnőtt „normális” időn belül megtanuljon pl. oroszul, nem évekig kínlódva a tanulással????

(Minden elismerésem azoké, akik évekig nem adják fel a magántanárhoz vagy tanfolyamra járást.)

De hát van megoldás?

VAN!!!!!

  1. lépés: hallgass hanganyagot és párhuzamosan olvasd a szöveget!
  2. lépés: hallgasd a hanganyagot, állítsd meg és ismételd! HANGOSAN! Nem némán, mert az agyban más terület felelős a hangos beszédért, mint a néma olvasásért!
  3. lépés: Többszöri ismétlésre van szükség! Szerintem ez nem unalmas, nem kalandozik el közben a figyelmed sem, hiszen rá vagy kényszerítve a koncentrálásra.
  4. lépés. Minden nap gyakorolj! Hallgatni és olvasni lehet útközben is!
  5. lépés: A gyakorlásban be kell tartanod a fokozatosságot. Ha csak a kiejtésről van szó, lehet érthetetlen szövegeket is hallgatni, ismételgetni, de a továbbiakban egyszerűbb szövegekre van szükség.

A következő „szabályt” nagy betűkkel írom, hogy a fontosságát hangsúlyozzam:

 A NYELVET NEM LEHET MEGTANULNI, EL KELL SAJÁTÍTANI!

Remélem érzed a különbséget a két szó között. Az elsajátítás azt jelenti, a “vérünkké” válik. “Nem gondolkodunk” rajta, automatikusan használjuk. A fent leírt módszer ezt az ún. „elsajátítást” teszi lehetővé. Ez azt jelenti, hogy hozzászokunk a nyelvhez, megértjük a szerkezetét, rendszerét. Ha így „tanuljuk”, akkor a nyelvtudás olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni. Ha hosszabb ideig nem is foglalkozol vele, csak mélyebbre kerül, de könnyen felidézhető. Persze nem a szabályokra gondolok, hanem az „elsajátított” nyelvre.

Talán most azt gondolod, ez megvalósíthatatlan. Pedig csak el kell kezdeni.