Te szereted a telet? A szép tájképeket látva néha nosztalgiázunk, de a tél igazán kegyetlen tud lenni. És ha arról se felejtkezünk el, hogy Oroszország nagy részén legalább fél évig küzdenek a hideggel, faggyal és hóval, akkor valószínűleg megértjük a következő különös történetet (a 2018. februári LÉna magazinból.) A magazinban meg is hallgathatod, ezenkívül szószedetet és magyarázatokat is találsz hozzá.

Íme a sztori:

Зима – A tél

Зима была белой и холодной. (A tél fehér és hideg volt.) 

– Кто ты? – спросили дети. (Ki vagy? – kérdezték a gyerekek.)

– Я – время года – зима. (Egy évszak vagyok – a tél.)

Я принесла с собою снег и скоро набросаю его на землю. (Havat hoztam magammal és mindjárt ledobom a földre.)

Он всё закроет белым пушистым одеялом. (Fehér, puha takaróval mindent befed majd.) 

Тогда придёт мой брат – дедушка Мороз и заморозит поля, луга и реки. (Akkor eljön majd a fivérem, a Fagyapó és befagyasztja a földeket, mezőket folyókat.) 

А если ребята будут шалить, то отморозит им руки, ноги, щёки и носы. (És ha a gyerekek rosszalkodni fognak, akkor le fogja fagyasztani a kezüket, lábukat, arcukat és orrukat.)
– Ой, ой, ой! Какая нехорошая зима! Какой страшный дедушка Мороз! – сказали дети. (- Óh, óh,óh! Milyen rossz a tél! Milyen rémisztő a Fagyapó! – mondták a gyerekek.)

– Подождите, дети… (Várjatok csak, gyerekek!)

Но зато я подарю Вам катанье с гор, коньки и санки. (De cserébe ajándékba adom nektek a szánkózást /tkp.: a hegyekről való lecsúszást/, a korcsolyát, a szánkót.)

А потом придёт Рождество с весёлой ёлкой и дедушка Мороз с подарками. (Azután eljön majd a karácsony a vidám fenyőfával /fenyőünneppel/ és a Télapó az ajándékokkal.)

Разве вы не любите зимы? (Tényleg nem szeretitek a telet?)

К.В. Лукашевич elbeszélése alapján.