Ez a történet nem igazán egy nagymamáról, hanem négy katona lányról szól, akik egy forró, májusi háborús napon kimentek a folyópartra, hogy egy kicsit elfelejtkezzenek a háborúról. Csak egyikük maradt életben …

Hogy miért ilyen szomorú történetet használunk az orosztanulásra?

Hiszen ugyanezt megtehetnénk viccekkel is. A pozitív hangulat jót tesz az orosz nyelvtanulásnak, és az esetek többségében ezt is javaslom: motiváld magad jó hírekkel, vidám sztorikkal és szívesebben fogod az oroszt gyakorolni!

De nem lenne igaz, nem lenne valóságos, ha csak ilyeneket olvasnánk, hallgatnánk. Az orosz emberek számára a háború nem csak történelem, hiszen minden évben, május 9-én a Győzelem Napjára és a háborúban elhunyt szeretteikre emlékeznek. Nem feladatom most eldönteni, kinek volt igaza, ki milyen bűnöket követett el. A történetben csak az embert látom, a lányokat, akik örökre fiatalok maradtak.

A legújabb LÉna magazin a májusi ünnepekről szól

A legújabb LÉna a májusi ünnepekkel foglalkozik és így került bele ez a történet is. Az alábbi videóban meghallgathatod a nagymama és barátnői történetét, illetve a végén megtalálod a szószedetet is, aminek a segítségével könnyebben megértheted az orosz szöveget.

Mivel kapsz többet a májusi LÉna magazinban?

  • Elolvashatod a szöveget.

  • A hanganyagot letöltheted.

  • Nyelvtani-lexikai magyarázatok segítik az orosz szöveg megértését. 

  • A szöveget (meghallgatható) beszélgetés formájában tovább gyakorolhatod.

  • A beszélgetés hanganyagát is le tudod tölteni. 

Tanulj sokat a LÉna magazinnal! A magazint itt tudod megrendelni:

Megrendelem a LÉna magazint!