Egy hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy népszerűsítem a orosz storytellinget, azaz a történeteken keresztül történő nyelvtanulást.

Miért?

Sok nyelvtanulótól kapok ugyanis ilyen mondatokat vagy kérdéseket:

Nem tudom megjegyezni az orosz szavakat.

Hogyan tudnám bővíteni a szókincsemet?

Nagyon nehéz az orosz nyelvtan.

Hiányzik a nyelvgyakorlás.

Nem merek megszólalni oroszul.

Tudod, hogy van olyan nyelvtanulási módszer, amellyel ezek a problémáid mind megoldhatók?

Több, mint 3 éve használom ezt a módszert, és augusztus elején elhatároztam, hogy népszerűsítem, mert szeretném, ha az oroszul tanulók közül minél többen megismernék.  

Ezért indítottam egy kihívást, amelyben 12 önként jelentkező nyelvtanulóval, összesen 24 órán keresztül megalkottunk 12 olyan történetet, amelynek a témáját ők választották.

Hihetetlenül érdekes tapasztalat volt!

A nyelvtanulók tudásszintje természetesen nagyon eltérő volt, de sikerült bebizonyítanunk, hogy ezt a módszert már kezdők is kipróbálhatják. Egyértelműen látszott az, hogy a téma bármilyen lehet, és maga a történet is lehet igazi vagy kitalált. Bebizonyosodott, hogy az érdekes sztorinak óriási ereje van. Hogy nem kell ahhoz tökéletesen tudni egy nyelvet, hogy egy történetet megérts rajta.

Ez számomra egy óriási felfedezés! A nyelvtanulást ugyanis sokszor azért adjuk fel, mert túlságosan nehéz és hosszú út vezet addig, míg igazán élvezni tudjuk. 

A storytelling segítségedre lehet abban, hogy ne und meg, ne add fel, ne szegje kedved a sok nehézség!

Persze erőfeszítésre itt is szükség van, hiszen oda kell figyelned, koncentrálnod kell, hogy megértsd a sztorit! Nekem sem volt igazán könnyű, mert a beszélgetőpartnereim nagyobb részét előtte nem ismertem, így a történetek előkészítése során a nyelvi szintet csak hozzávetőlegesen tudtam “belőni”.

Nagyon nagy élmény volt számomra az a sok érdekes téma, amiket feladatként kaptam: ezek között volt egy “házi” puma, a “Metró 2033” című regény, a balalajka, az orosz cárok furcsa szokásai vagy azok az alapvető udvariassági szokások, amelyekre Oroszországban illik odafigyelnünk.

Hogy mi volt ebben kihívás?

Az, hogy érthetővé tegyek minden témát, minden sztorit.

Az, hogy történetmesélés megadja a megértés élményét a kezdők számára is.

Az, hogy egyáltalán “összeálljon” 12 történet.

Érdekelnek Léna orosz történetei!