A nyelvtanulásnak rengeteg módja lehetséges, én mégis azt javaslom, egyet mindenképpen próbálj ki:

Ne elégedj meg a nyelvkönyvekkel, hanem tanulj a kezdetektől valódi anyanyelvi szövegekből! Talán hihetetlen, de a tapasztalat azt mutatja, hogy azok tanulnak meg a legjobban egy idegen nyelvet, akik ezt a módszert választják. Ennek több oka van, nehéz lenne felsorolni mindet, elégedjünk meg a legfontosabbakkal!

Egyből autentikus nyelvi közegbe kerülsz. A kezdetektől összefüggéseiben látod a nyelvet, így az orosz gondolkodásmód, ill. az orosz nyelven való gondolkodás nem okoz majd problémát. Erős motiváló tényező, amit közben megtapasztalsz: valódi emberek véleménye, valódi problémák, érdekességek, élő, igazi orosz nyelv. Stb.

Na persze problémák adódnak. A legelső: hol találhatsz ilyen anyagokat, hiszen egy autentikus anyanyelvi szöveg nagyon nehéz lehet még egy kezdő számára. Aztán rögtön adódik a második: mit kezdj vele?

Részletes módszertani tanácsokat ebben a bejegyzésben nem adhatok, de abban szeretnék segíteni, hol, hogyan lehet viszonylag könnyű szövegeket találni az orosz interneten. 

Ha teljesen kezdő vagy, akkor is kipróbálhatod, csak akkor szöveges képekkel, képregényekkel próbálkozz!

1. Először is használd mindenképpen a yandex.ru keresőt! 

2. Kezdetben begépelheted azt is, hogy russian language, russian for free, stb. De ekkor nagyon rá vagy utalva arra, amit mások hasznosnak gondolnak, és legfeljebb véletlenül bukkansz rá arra, amire szükséged van.

3. Inkább a következőt ajánlom: ha például vizsgára készülsz és van egy téma, amihez anyagokat keresel, gépelj be egy kulcsszót! De hogy ne kapj tíz millió találatot, amelyekkel nem tudsz mit kezdeni, írd ezt is:

Elé: сочинение на тему … Azaz (iskolai) fogalmazás egy bizonyos témában. Az eredmény sok-sok egyszerű, nem túl hosszú szöveg lesz, amiken gyakorolhatod azt a tananyagot, amire szükséged van.

Íme egy találat “Мой друг” témában:

http://galkinal.ucoz.ru/blog/2009-04-08-5

Utána: … для школьников / для детей. Azaz iskolásoknak, gyerekeknek. Ez dedósnak tűnhet, de nagyon hasznos. Sok-sok kifejezést tanulhatunk meg így.

Íme egy prezentáció “Мой дом” témában:

http://www.maam.ru/detskijsad/prezentacija-moi-dom.html

És mit kezdj vele?

Nem baj, ha nem érted az egészet! Ha anyanyelvi környezetben leszel, akkor sem fogsz minden egyes szót érteni! Inkább tanuld meg a szelektív olvasást, hallást, ami mindig hasznodra lesz!

Persze ez a módszer időigényesebb és több energiát kell belefektetned, de az élmények és a rengeteg kiegészítő információ bőven kárpótolni fog. A nyelvtudásról nem is beszélve!

Ha nem vizsgára készülsz és a saját szórakoztatásodra keresel szövegeket, akkor nyugodtan keress rá olyan témákra, amik érdekelnek vagy a történeteket is kpróbálhatod. Az oroszok nagyon szívesen megosztanak történeteket és így rengeteg közvetlen információhoz jutsz a hétköznapi életről, a szokásokról, az emberek gondolkodásmódjáról. 

Ezt írd be: (реальные) истории из жизни. Esetleg tedd hozzá a témát: про … 

Extra tipp a szórakoztató nyelvtanuláshoz:

A témához tedd hozzá: приколы / прикольные картинки c текстом (Viccek / vicces képek szöveggel)

Még számtalan ötlet lehetséges, neked van, ami bevált?