Oroszországban február hónapra is esik néhány ünnep, ill. emlékezetes nap. Néha úgy tűnik, állandóan ünnepelnek, pedig csak négy nappal pihennek többet, mint mi: 119-t összesen.

A tél utolsó havában a legfontosabb a 23-án ünnepelt День Защитника Отечества, azaz a Haza Védőjének a Napja, magyarosabban: a Honvédő Napja.

Megmaradt néhány szovjet ünnep, legfeljebb némi átalakítással. Az egyik ilyen február 23, ami kezdetben (1922-től) még a Vörös Hadsereg és Flotta napja volt (День Красной Армии и Флота). 1949-től  1993-ig a Szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta napja (День Советской Армии и Военно-морского Флота) nevet viselte, majd a Honvédő Napjává (День Защитника Отечества) fejlődött. 

Azonban mivel Oroszországban a katonai szolgálat kötelező, így minden orosz férfi egyben honvédő is, manapság február 23. inkább a Férfiak Napjaként (Мужской день) ismert. Ez persze nem ilyen prózai, hiszen az orosz emberekben olyan lélek lakozik, amelyik mindenben igyekszik valami emelkedettet, nemeset találni. A férfiakat azért is köszöntik ezen a napon, mert  védelmezik a családjukat, szeretteiket. Még fontosabbá tette az ünnepet az, hogy 2006-ban munkaszüneti napnak nyilvánították.

Talán hihetetlen, de az orosz nőknek nem sokkal az újévi ünnepek után újabb fejtörés következik: hogyan köszöntsék fel, ajándékozzák meg családjuk és a munkahelyi kollektíva férfi tagjait!

Ha orosz férfiismerősöd van, ne felejtkezz el róla!

Itt találsz üdvözleteket:

Поздравления с Днём защитника отечества

Itt pedig képeket:

Картинки ко Дню защитника отечества