Mennyi????? idő alatt tanulhatok meg oroszul?

Na igen, ez egy jó kérdés. Nem akarlak becsapni, ha ma kezded, nem fogsz holnap híreket hallgatni oroszul. Ez is egy folyamat, amin végig kell menned, és amit le lehet rövidíteni és el lehet húzni éveken át eredmény nélkül.

 

Nyilván az előbbi lenne a cél, de először mégis ejtsünk szót a másodikról. Tudod hány levélben olvasom, hogy évek (!!!!!) óta tanul valaki oroszul, de … még nem mer beszélni, nem érti meg, ha olvas valamit, ha orosz beszédet hall, nem tud megírni egy levelet. 

De MIÉRT????? Mert nem vette komolyan azt a nem elhanyagolható tanácsot, hogy RENDSZERESEN foglalkozzon vele! Hogy naponta tanulja, csinálja, olvassa, hallgassa! Tényleg ennyi az egész, bár mi, nyelvtanárok néha szeretünk misztikus ködöket kreálni az idegen nyelvek köré. Talán tiltakozni fogsz a következő példa miatt, de inkább gondolkodj el rajta: ha a kisgyerek a semmiből egy év alatt el tud jutni a megértés szintjére, akkor te mekkora előnyben vagy vele szemben! Ne mondd azt, hogy hozzá állandóan beszélnek! Nálad mi az akadálya, hogy naponta akár egy órát hallgass orosz szövegeket? Az autóban, a tömegközlekedésen, mosogatás, takarítás, főzés … közben.

Persze ha rögtön anyanyelvieknek szóló videókat, filmeket nézel, akkor nagyon elszántnak kell lenned és az út is hosszabb lesz. De vannak oktató videók, amikből szép számmal találsz akár a youtube-on is. Lehet, hogy ömlesztve, lehet, hogy nem igazán jól felépítve, de mégis tananyag. Ha tanulni akarsz, ez nem lehet kifogás. De még jobb, ha erre a célra készült tananyagokat tanulsz, amikből lépésről lépésre, feladatokkal, egyre többet és többet értesz meg az orosz nyelvből. 

Lehet, most azt gondolod, ezt csak azért írtam, hogy reklámozzam az orosz tananyagaimat. Igen, szeretném, ha eljutna hozzád, ha erre szükséged van.

Ha szeretnél végre megtanulni oroszul érteni, hallgatni, olvasni, beszélni, írni. Hiszen azért csináltam, hogy megkönnyítsem az utadat. Hogy ne menjen el megint a kedved azelőtt, mielőtt megtanulnál oroszul.

Elkezdem az oroszt!
  

A képen látható út neked talán végtelennek tűnik és a nyelvtanulás valóban egy élethosszig tartó folyamat. De hadd hívjam fel a figyelmed arra a csodálatos környezetre, ami feltárul előtted már MENETKÖZBEN, ha elindulsz ezen az úton.

Nem ígérem, hogy ez a nyelvtanfolyam minden kérdésedre választ ad és három hónap múlva folyékonyan beszélsz majd oroszul. De ha tényleg komolyan veszed, akkor tisztában leszel az alapokkal és a jó alapokra mindig jól lehet építkezni. 

Legközelebb beszélünk arról is, hogy motiváld magad arra, hogy naponta vedd elő az oroszt.

Addig ismerkedj meg a szabadidő orosz kifejezéseivel: