Itt van végre, elkészült az új magazin, ami ugyan a december hónaphoz kötődik, de igazából április óta készül. Azóta íródtak ugyanis azok a történetek, amelyek közül ez a kaleidoszkóp-szerű szám összeállt. 

A magazin 20 történetéből 5 ennek a nagyon furcsa évnek a lenyomata. Szó van bennük a koronavírusról és a karanténről, az immunrendszer erősítéséről és a kézmosásról, a távtanulásról és arról, hová kényszerült Putyin elnök a járvány miatt. Egy fanyar hangulatú cikkben pedig számadást készítünk az év első félévéről. 

Visszaidézzük a kora őszt egy jellegzetesen orosz történettel és nagyon sokat foglalkozunk az év utolsó hónapjának eseményeivel, ami ugyan Oroszországban csak az újév (szilveszter), hiszen náluk éppen december 31-én kezdődik az ünnepek sorozata. A cikkekben szó van Télapóról és Hópelyhecskéről, az újévi vendégeskedésről és a 2021. esztendőről, amely a keleti naptár szerint a fehér fém bika éve lesz. Ötleteket kapsz a karantén idejének hasznos és szórakoztató eltöltésére, egy kipróbált recept alapján megsütheted a szilveszteri pirogot, amelynek a közepébe bármilyen meglepetést bele lehet rejteni és egy szokatlan “adventi naptár” alapján minden napra találsz valami teendőt, amivel akár egész decembert ünnepivé teheted. 

Ha ez még nem elegendő, akkor megtanulhatod, hogyan beszélj magadról, hogyan válaszolj a Как дела? kérdésre és egy jellegzetesen orosz hangulatú sztoriban begyakorolhatod a hét napjait is.

A magazin online érhető el, két pdf-ből áll. Az egyik 48 oldalas, ebben találhatók a szövegek. Először a történet szövege teljes magyar fordítással, azután a fontos szavak szótára, azután pedig a kérdés-felelet gyakorlás. A letölthető hanganyagokat egy külön pdf.ben kapod meg. 

A magazin hanganyagai nemcsak ahhoz nyújtanak segítséget, hogy elsajátítsd ezt a sok-sok új tudnivalót, hanem ahhoz is, hogy “beszélgess velem”. A 38 hanganyag közül 17 ugyanis kérdéseket tesz fel, amelyekre úgy válaszolhatsz, mintha valóban oroszul beszélgetnél. Ha pedig nem lennél biztos a válaszban, némi idő elteltével egy lehetséges helyes megoldást is meghallgathatsz.

Hogy teljesen az “iskolában” érezhesd magad, néhány feladatot is kapsz, de nem túl sokat. Tanulnivalód lesz úgyis bőven, hiszen FEBRUÁR ELEJÉN érkezik a következő magazin. A feladatok között találod LÉna új nyereményjátékát, amivel akár a következő számot is megnyerheted. 

Amint látod, itt az ideje, hogy belevesd magad a szórakoztató orosz nyelvtanulásba. Élvezetes oroszozást kívánok!

Íme két oldal a 48-ból:

48 oldal élvezetes lehetőség arra, hogy végre hatékonyan tanulhass oroszul. 

irány a magazin!