Hogyan tanulj oroszul?

Módszerek 2.

 

 

Ugye megtanultad a múltkori “leckét”? Akkor most folytathatjuk annak megbeszélését, hogyan tanulj hatékonyan oroszul! 

A nyelvtan

Ez egy neuralgikus kérdés, és mi, tanárok is sokat vitatkozunk róla. Nekem az a véleményem (és tapasztalatom), hogy valamennyi nyelvtan nem árt. Az alapokat érdemes megérteni, de nem kell túlzásba vinni!!!! Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei is ezt támasztják alá, és még az iskolai idegennyelv-tanításban is csökkent a nyelvtan túlsúlya.

Ha jól megnézzük, az anyanyelveden se tudod mindig, milyen ragról, jelről, képzőről vagy “tudomisénmiről” van szó, mégis biztonsággal használod.

Beszéd közben egyébként sem tudsz a szabályokról gondolkodni, mert az lelassítja a beszédet, hanem automatizmusokat használsz, amik a sok hallgatás és gyakorlás segítségével berögzülnek. A szabályokon való gondolkodás és a folyamatos beszéd ugyanis az agynak kétféle tevékenysége.

De akkor mennyit tanulj nyelvtant?

Amennyi jól esik, a fő szempont az legyen, hogy a megértést szolgálja! Semmiképpen nem javaslom, hogy táblázatokat tanulj és feladatokat oldj meg vég nélkül!

Ehelyett van egy javaslatom: Hallgass történeteket, nézz viedókat és közben próbáld megérteni, mi mit jelent! Ha találkozol egy nyelvtani újdonsággal, jegyezd fel magadnak! 

Egyre több híres nyelvtanár ajánlja, hogy nyugodtan alkoss magadnak egy saját nyelvtant, amiben nem kell pl. az előírt elnevezésekhez ragaszkodnod, hanem úgyis nevezheted vagy csoportosíthatod a nyelvtani jelenségeket, ahogy neked a legérthetőbb. És semmiképpen nem kell egyszerre egy táblázatot megtanulni!

Például: ha már találkoztál a бабушка (nagymama) szó tárgyesetével, akkor nyugodtan írd be a megfelelő rubrikába: бабушку. Vagy ha rájössz, hogy a részes  eset бабушке (nagymamának), akkor azt is rögzítsd, és így egy idő után meglesz a teljes táblázatod. De micsoda különbség, hogy a végződések mögött már van tudás, nem csak ragokat látsz. 

Mennyit gyakorolj?

Tényleg elegendő lenne napi fél óra? Tényleg. Ez persze nem kevés, hiszen minden egyes nap találnod kell időt a gyakorlásra. És ebben megint segíthetnek a videók!!!! Használd ki például azt az időt, amíg eljutsz a munkahelyedre, ill. haza!

És most megosztok veled egy “titkot”:

Láttál már kisgyereket, aki látszólag játszott, és nem is figyelt arra, amit a felnőttek beszéltek? Aztán egyszer csak kiderült, hogy mindenre emlékszik abból, amit hallott?

Ez bizony működik az orosz nyelvtanulásnál is. HA MÁR ÉRTED ÉS TUDOD, AMIRŐL A VIDEÓ SZÓL, akkor háttérzajként is hallgathatod bármilyen tevékenység közben. Tudom, misztikusan hangzik, de a tudatalattid simán megtanulja.

Most pedig folytasd a tanulást a családod bemutatásával! A videóban begyakorolt kifejezéseket alkalmazd a te családod tagjaira és máris tudsz róluk valamennyit beszélni.