Hogyan tanulj oroszul?

Módszerek 1.

 

Ha szeretnél oroszul megtanulni, szükséged lesz jó módszerekre, amikkel sokkal hatékonyabban haladsz majd előre az orosz nyelvtanulásban.

Persze nem kötelező ezt az utat követni, lehet, hogy ragaszkodsz a jól bevált módszereidhez, de hidd el, egy próbát megér! Különösen akkor, ha eddig csak kínlódtál és nem lett sok eredménye.

Egyelőre csak két fontos tényezőről fogunk beszélni, a cirill ábécé gyakorlásáról és a szavak tanulásáról.

Az orosz ábécé és a kiejtés

Tanulhatod a szabályokat, de nem attól fogsz tudni folyékonyan olvasni, hanem a gyakorlástól. Ebben nagy segítséget jelentenek a viszonylag egyszerű szövegek,  videók, amelyekben nemcsak azt tanulod meg, hogyan ejtjük a betűket, hanem hallod azt is, hogyan hangzanak szavakban, szövegben. Mert néha másképp ejtünk egy szót, mint ahogy a betűk alapján az várható lenne.

Természetesen látnod kell a szöveget is, tehát ehhez nem ajánlok filmeket, podcastokat. Csakis tanulásra szánt hanganyagokban, szövegekben, videókban találsz erre lehetőséget.

A szavak tanulása

SEMMIKÉPPEN NE TANULJ SZAVAKAT KÜLÖN! Csak szövegekben. Persze ki lehet találni hangzatos technikákat a szavak hatékony megjegyzésére, de mi értelme, ha úgyse önmagukban használod őket????? Ha egyből szövegben ismered meg a szavakat, máris tudni fogod, hogyan használd őket!

A lényeg az, hogy ÉRTSD a szavakat a szövegben.  Nem kell egyszerre tudnod pl. az összes ragozott alakot. Beszéd közben nem szabályokat használunk, hanem automatizmusokat, és ehhez nem kell más, csak nagyon sok ismétlés. Ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy egy gagyi szöveget unásig kell ismételned! Csak azt, hogy minél többször kell egy szóval találkoznod összefüggő szövegben.

Adok egy házi feladatot!

Az alábbi szöveget az április elején indult támogatói csoportom egy hónap után kapta. Ekkorra már volt annyi tudásuk, hogy nem okozott gondot a szöveg megértése. A feladat: Olvasd és hallgasd meg néhányszor a szöveget!

Сегодня первое мая.
(Ma május elseje van.)
Русские также говорят – Первомай.
(Az oroszok így is (szintén) mondják: Первомай).
В России зима очень длинная.
(Oroszországban a tél nagyon hosszú.)
Но в мае уже наступает весна.
(De májusban már beköszönt a tavasz.)
Первое мая в России выходной день.
(Május elseje Oroszországban munkaszüneti np.)
В Венгрии тоже.
(Magyarországon szintén.)
Сегодня начинается дачный сезон.
(Ma kezdődik a “hétvégi házas” szezon.)
Русские очень любят дачу.
(Az oroszok nagyon szeretik a nyaralót / hétvégi házat.)

Jó munkát! Legközelebb az is kiderül, mi volt ennek a célja.