Tudom, hogy nálunk, magyaroknál a nyelvtanulás “komoly” dolog és jelentős részét képezi a nyelvtan. De a szabályok megtanulásából nem fogjuk tudni egyik nyelvet sem elsajátítani. Úgy tűnik, megkönnyítik az életünket, pedig nem. Na de, mégis csak meg kell érteni, mi miért van. Vagy nem? Az a véleményem, hogy a szövegeket kell megérteni. Értsd meg azt, amit olvasol vagy hallgatsz!

Persze a nyelvtan, a nyelvhelyesség fontos, de másképpen kell “nyelvtanoznunk”.

Hadd magyarázzam meg ezt egy példán: sokkal hasznosabbnak tartom, ha megtanulod, hogy az улица szó azt jelenti: utca, a на улице pedig: utcán. Mennyivel egyszerűbb ez, mint ha azt tanulod meg, hogy a на elöljárószó elöljárós esettel azt jelenti, -on, -en, ön és az улица szó végződése elöljárós esetben -e.  

Akkor miért vannak nyelvtani magyarázatok a honlapomon? Azért, hogy akkor is megértsd az orosz nyelvtan lényegét, ha nem egyedül tanulsz oroszul és nem akarsz ezzel túl sokat bíbelődni. Ha nem orosz nyelvész akarsz lenni, csak az orosz nyelvet szeretnéd megtanulni.

Még egy dolog: Alkosd meg a saját nyelvtanod! Ez talán nem tartalmazza az összes kivételt, de használható lesz, TE tudod majd használni. A TE szabályaidban nem kell nyelvtani műszavakat használni, nem kell precizitásra törekedni, nem kell minden apró részletre kitérni. Ne akarj egyszerre túl sokat markolni! Mindig csak annyit nyelvtanozz, amennyi a megértéshez feltétlenül kell!