Sokan kérdezitek, hogyan lehet megjegyezni az orosz szavak végződéseit. Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy valóban ez az egyik legtöbb problémát okozó része a nyelvtanulásnak. Mikor, miért vagy miért nem használunk egy ragot egy szó után? Az oroszban ugyan van számtalan fogódzó, de rengeteg a végződés és még több a kivétel. Nem is erről szeretnék írni, hiszen mindannyian szembesültünk már ezzel a bosszantó ténnyel.

Most inkább ahhoz szeretnék egy nevetségesen egyszerű tippet adni, hogyan sajátítsd el a készségek szintjén ezeket a ragokat

Bizonyára te is ismersz a képen látható táblázathoz hasonlókat, én magam is gyártottam ilyeneket, és néha nem is baj, ha rendszerben látjuk a orosz főnevek, melléknevek vagy igék (stb.) ragozását. De nem mindegy, hogyan használjuk őket. Csábítónak tűnhet, hogy megtanuljuk ezeket a szép végződéseket és sok-sok gyakorlatot csinálunk velük, de bizony egy szöveghallgatás vagy beszélgetés közben nincs annyi időnk, hogy előkeressük őket a táblázatokból. Egy szöveg értelmezésekor (értsd: ha hallgatod) vagy alkotásakor (értsd: beszélsz) ugyanis egyszerre rengeteg szabályra kellene figyelnünk és még azt is össze kell raknunk, mit jelentenek ezek együtt.

Ezért egy fordított utat javaslok. Mi lenne, ha a példák felől közelítenéd meg a szabályokat és rögtön azt is látnád, hogyan használjuk őket az élő beszédben?

Hogy egyértelmű legyen, írok néhány példát:

… ha ÉRTEM / TUDOM, hogy a в доме, в квартире, в комнате, в школе szavak azt jelentik: a házban, a lakásban, a szobában, az iskolában, akkor azonnal tudom őket használni és egy idő után teljesen világos lesz, hogy в és az -е együtt ezt jelenti: -ban, -ben. 

… ha ÉRTEM / TUDOM, hogy a я работаю, я гуляю, я разговариваю igék ezt jelentik: dolgozom, sétálok, beszélgetek, akkor hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy -ю végződést akkor használom, ha azt akarom mondani, hogy én csinálok valamit. 

Persze mondhatnád, hogy ez így most elbagatellizálja a problémát, hiszen в гимназии (gimnáziumban), в здании (épületben), в саду (kertben) szóban teljesen más végződések vannak. Vagy я живу (lakom) és a я пишу (írok / írom) szavakban is más ragot használunk. Hát éppen ezért érdemes ÖSSZEFÜGGŐ SZÖVEGEKBEN minél többször találkozni ezekkel a szóalakokkal, azaz minél többször hallgatni, olvasni és kimondani őket. Hogy minél több példát raktározzunk el magunknak, amiknek a használata egy idő után teljesen automatikus lesz és nem kell rajta gondolkodnunk.  

Talán egyértelmű, de ehhez két dolog kell:

  1. Minél több érthető szöveg hallgatása, olvasása, gyakorlása.
  2. Türelem, hogy elfogadjuk azt, ez egy kirakós, aminek a darabjait idővel tudjuk csak kirakni. 

Talán most azt gondolod, ez megint egy hangzatos új módszer és egyébként is komolytalan, hiszen a nyelvtanra szükség van.

DE:

Nem új módszerről van szó, hiszen (ha bővebben érdekel, kattints a linkekre!) dr. Stephen Krashen nyelvészprofesszor már az 1980-as évek elején lefektette a természetes nyelvelsajátítás alapjait (amit nem mellesleg a magyar egyetemeken is oktatnak), Blaine Ray pedig az 1990-es években megalkotta azt a zseniális módszert, amit ma a világ számos országának, számos nyelvtanára és nyelvtanulója TPRS néven használ.

ÉS: 

Szeretném, ha jól értenénk egymást: most nem azt állítottam, hogy a nyelvtant teljesen hagyjuk el, hanem azt, hogy a JELENTÉS szintjén használjuk. Arra van szükségünk, hogy ÉRTSÜK egy szóalak jelentését. 

Persze jó kérdés, hol találsz ilyen szövegeket és szeretnék is ebben segíteni.

  1. A Kljucs tankönyv egészen alkalmas arra, hogy így tanuld az oroszt ha nem feledkezel bele a nyelvtani feladatokba.
  2. A Youtube-on számtalan oroszt találsz, akik természetes módon tanítják az orosz nyelvet (Russian with Max, Real Russian Club, Russian Progress, Tatiana Klimova). 
  3. A Beszéljünk oroszul! honlapon és a Youtube-csatornáján rengeteg olyan bejegyzést találsz, amelyekkel ingyen fejlesztheted a tudásod. 
  4. A LÉna magazinok egy jó része érdekes, érthető, összefüggő történeteket tartalmaz, amik természetes módon támogatják a nyelvtanulásodat.

Csak kattints a linkekre és láss hozzá minél hamarabb!