Újra

LÉna magazin

Egy éve jelent meg utoljára LÉna magazin, és most újra itt egy szám, elsősorban tartalomban megújulva. Miért ez a hosszú kihagyás? És miért az újrakezdés? A történet igazán tanulságos lehet számodra is. Ha sietsz és nem szeretnéd a sztorit elolvasni, folytasd a színes rész után!

2017-et írunk. Adott egy orosztanárnő, aki 1982 óta szenvedélyesen keresi a MÓDSZERT, azt, amelyikkel végre igazán átadhatná azt az érzést, hogy milyen jó oroszul tanulni. Mert hiába szereti az orosz nyelvtant, be kell látnia, hogy a diákok többsége unja a szabályokat és a feladatok sem hozzák meg a kívánt hatást. Hiába rajong az orosz irodalomért, mert az még túl nehéz azoknak, akiknek a tudása alapfokú. Hiába tartja különlegesnek az orosz kifejezéseket, ha a szótanulás (és a szókincs hiánya) megakadályozza, hogy a tanítványai végre tényleg oroszul kommunikáljanak, hogy egyáltalán meg merjenek szólalni.

Már tényleg mindent kipróbált: magyarázott, kreatív feladatokat gyártott, többféle könyvet és technikát kipróbált, de úgy tűnt, egy idő után valahogy mindenkinek elfogy a motivációja és feladja. Reménytelennek tűnt a helyzet és ettől nagyon rosszul érezte magát.

… és ekkor jött a fordulat, azaz A., aki egy új, de mégis nagyon ismerős dologról beszélt. A DOLOG nagyon meggyőző volt, de valahogy mégis hihetetlen. Bár kétségei voltak és nehezen tudta elképzelni, hogy 40 év után teljesen új szemmel tudjon nézni a nyelvtanulásra, mégis belevágott. Ösztönösen érezte, hogy ez most az IGAZI.

Túl szép lenne, ha az következne, hogy “boldogan élt, amíg meg nem halt …”

Mert nehézségek következtek … először is korlátok, amelyeket neki kellett a fejében ledönteni. Aztán próbálkozások és kudarcok. Aztán a legnehezebb: mindez csak akkor lehet hasznos, ha vállalja és hirdeti azon a Magyarországon, ahol még most is az a nézet járja, hogy a nyelvtanulás szenvedés és nagyon komoly dolog. Hogy le kell ülni és a szavakat meg kell tanulni. Hogy a nyelvtant bizony jól be kell gyakorolni. Hogy … a sort vég nélkül lehetne folytatni, mi minden áll nálunk a természetes és élvezetes nyelvelsajátítás útjában.

… eltelt három év és megért az elhatározás. Szeretném neked megmutatni azt a MÓDSZERT, ami már nemcsak más országokban állta ki a próbát, hanem nálunk is egyre több lelkes híve van. 

Az új LÉna egy igazi kaleidoszkóp lesz, ennek a nagyon különös, változatos évnek a lenyomata. Szó lesz benne a koronavírusról, a 2020-as évről, a távmunkáról, emberi történetekről, Putyin elnök rezidenciájáról, az izmajlovói vernisszázsról, az orosz télről, az immunrendszerünkről, egy szerencsétlenül alakult szombatról. Megtanulhatod belőle, hogyan beszélj magadról, hogyan válaszolj a “Как дела?” kérdésre és mivel foglalkozz a karantén ideje alatt. De december lévén beszélünk az év végi ünnepről, az ajándékokról, receptekről és az új év köszöntéséről. Mindez érthető orosz nyelven, fordítással, szószedettel, hanganyaggal és a gyakorláshoz használható kérdésekkel. Közel ötven oldalon Oroszország, az orosz nyelv, az orosz дух.

A nyereményjáték lezárult, és az ötleteket beküldők közül hárman már meg is kapták ajándékba az új LÉnát.

Nyerteseinknek szívből gratulálunk:

Baukó Krisztina,

Király Viktória,

Wágner Nikolett