Nyelvtanári munkámban többféle módszerrel és tankönyvvel, de ami a legfontosabb, rengeteg diákkal találkoztam. Ha ehhez hozzáteszem a saját tanulás közben szerzett tapasztalataimat, akkor csak megerősíteni tudom Erik Gunnemark véleményét (pl. itt is elovashatod), miszerint sokkal hasznosabb kevesebb szót jól tudni, használni, mint többet rosszul. Felesleges a diákokra újabb és újabb nagy tömegű szókincset rázúdítani, mert ha nincs idejük alaposan “begyakorolni”, úgyis csak elfelejtik. Itt is igaz a közmondás: “Aki  sokat markol, keveset fog.” Sokkal fontosabb, hogy akár kevés szót, de jól ismerjünk.

A fent említett szerző szerint a hétköznapi kommunikáció kb. 90 %-át nagyjából 400, jól kiválasztott szó lefedi. Az olvasáshoz persze valamivel több szót kell ismerni, de ezek egy részét elegendő passzívan tudni. Ha pedig kb. 800-1000 szót elsajátítunk, szinte a 100 %-át ismerjük annak a szókincsnek, amellyel hétköznap találkozhatunk.

Ebből az is következik, rendkívül fontos, hogyan válogatjuk össze az alapszókincset, az ún. lexikai minimumot. “Na jó, de ki dönti el, hogy mely szavakat válasszuk ki?”

Ez attól függ, milyen célod van az orosz nyelvtanulással. Ha csak a munkahelyen akarod használni, természetesen elsősorban a szakszókincset kell ismerned! Ezeket azért sem túl nehéz megtanulni, mert a többségük nemzetközi műveltségszó, és nagyon könnyű megérteni, megjegyezni. Ha orosz nyelvi környezetben kell boldogulnod, akkor főleg a hétköznapi témákra kell gyúrnod: vásárlás, közlekedés, élelmiszerek, stb. Ha csak hobbiból tanusz oroszul, akkor a téged érdeklő témákkal érdemes kezdened, mert akkor nagyobb az esélye, hogy, hogy nem torpansz meg a kezdeti nehézségek hatására.

Erik Gunnemark három szintet különböztet meg:

“A”, kezdő szint: 400-500 szó

Ennyi elegendő a hétköznapi kommunikáció kb. 90 %-ához.  

Ugyanez a mennyiség  kb. 70 %-át teszi ki a a kevésbé bonyolult szövegek olvasásához szükséges szókincsnek.

“B”, minimális szint: 800-1000 szó

Ez már a hétköznapi kommunikációhoz szükséges szavak 95 %-át jelenti. Ha ennyi szót ismerünk, az írott szövegek 80-85 %-át megértjük.

“C”, középszint: 1500-2000 szó

Ez már lehetővé teszi, hogy 95 %-100 %-ban kommunikáljunk a hétköznapi helyzetekben, és magabiztosan olvassunk.

Mindez túl egyszerűen hangzik, de azt azért ne felejtsd el, ez nem olyan, mintha ennyi szót az anyanyelveden szeretnél megtanulni! Ha igazán biztosan akarsz szavakat tanulni, akkor mindenképpen szövegekkel tanulj! Hallgass és olvass minél több szöveget! Ki lehet ugyan találni mindenféle hangzatos technikákat arra, hogyan jegyezzünk meg minél több szót minél rövidebb idő alatt, de miért, ha sokkal egyszerűbb és hasznosabb egyből szövegben tanulni?