С ПРАЗДНИКОМ КРЕЩЕНИЯ! 

Vízkereszt ünnepe ahhoz a bibliai eseményhez kapcsolódik, amikor Keresztelő János (ИОАНН ПРЕДТЕЧА / КРЕСТИТЕЛЬ) Jézus Krisztust a Jordán vizében megkeresztelte. A Bibliában mind a négy evangélium ír erről, és az egyház a Szentháromság első megjelenésének is tartja, hiszen a galambhoz hasonlóan leszálló Szentlélek is jelen van, és az Úr hangját is hallani:

 

„Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”

(«СЕЙ ЕСТЬ СЫН МОЙ ВОЗЛЮБЛЕННЫЙ,

В КОТОРОМ МОЁ БЛАГОВОЛЕНИЕ.»)

 

Karácsony után 12 napra következik, tehát Oroszországban ma ünneplik.  A neve «КРЕЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ», ami körülbelül azt jelenti, ’az Úr megkeresztelése’.

Ehhez az ünnephez különös szokások kapcsolódnak Oroszországban. Az ünneplés tulajdonképpen már tegnap megkezdődött: először is megszentelték a vizet, amiért az orosz pravoszlávok – kis túlzással – este óta sorban állnak a templomoknál, hogy edényekben hazavihessék saját használatra. Oroszul így mondják: „ходят по воду”.

A szentelt vizet még egy hétig fogják osztani, de sokan mégis éjszaka is vártak arra, hogy időben megkaphassák. Hogy mire is „használják” a szentelt vizet otthon? Például hozzáadnak egy kanállal a fürdővízhez, és belemártják a fejüket vagy megfürdenek benne. Belemerítkeznek, ami a megtisztulást jelképezi és segíti elő. De használják betegség esetén vagy imádkozáskor is.

A másik – még különösebb – szokás a fürdés (КУПАНИЕ), a bemerítkezés (bemerítkezni: ОКУНАТЬСЯ / ОКУНУТЬСЯ). Na nem feltétlenül otthon, a meleg fürdőszobában, hanem kint a szabadban, a tavakba és víztározókba vágott lékekben (ПРОРУБЬ).

Ez az egyáltalán nem ősi szokás (a XVIII. századtól gyakorolták) kb. 10 éve terjedt el újra széles körben Oroszországban. Hogy mennyire népszerű lett, azt a számok mutatják: a Levada-Centr becslése szerint a 2013-ban ezen az éjszakán kb. 1 millió orosz fürdött meg a jeges vízben.

Oroszországban nem egyértelmű ennek a szokásnak a megítélése. Ezt az interneten olvasható rengeteg kérdés, hozzászólás, vélemény mutatja. Úgy gondolom, a legautentikusabb véleményt a papok fogalmazzák meg, ezért az ő hozzászólásukat olvastam el. Íme az eredmény: a pravoszlávok számára az ünnep alkalmából három dolog kötelező: templomba menni (БЫТЬ В ХРАМЕ), gyónni (ИСПОВЕДОВАТЬСЯ) és áldozni (ПРИЧАСТИТЬСЯ). A fürdésre az egyház nem hív, de nem is tiltja meg. A vizeket megszenteli, de óva int attól, hogy csak a külsőségeknek hódolva inkább show-t csináljanak belőle. Az egyik atya még Isten kísértésének is nevezte, mondván az egészségüket teszik kockára azok, akik a mínusz 30 fokban belemennek a jeges vízbe.

Érdemes megnézni  legalább a képeket az interneten. Nagyon tanulságosak. Úgy gondolom, egy nép lelkületét megérteni a szokásain keresztül lehet a legjobban.

 

ITT látható jó néhány kép.