A kereszt(y)én(y)ség ma ünnepli Jézus Krisztus születésnapját. De Oroszország és a pravoszláv világ ebben is hű maradt hagyományaihoz, és számukra január 6. a karácsony előestéje, a Szenteste (сочельник).

A közvélemény-kutatás szerint az oroszok kétharmada ünnepli a pravoszláv karácsonyt. Bizony nem múlt el nyomtalanul a sok évtizedes szovjet rendszer hatása, amely egy ideig még a fenyőfa állítását is megtiltotta (1935-ig), és teljesen összekeverte az ünnepeket. Ezt minden bizonnyal tudod: december 31-én állítják a fenyőfát, ekkor jön a Дед Мороз (Télapó / Fagyapó) és segítője, Снегурочка (Hópelyhecske), aki tulajdonképpen az unokája.  Ekkor ajándékozzák meg egymást, és – természetesen – ekkor búcsúztatják el az óévet, ill. köszöntik az újat.

Ez persze újabban még beletartozik az újévi szünet (szabadság) napjaiba, ami 2017.-ben január 8-ig tart. Az ortodox hívők számára január 6-án véget ér a 40 napos böjt (пост). Ezen a napon semmit sem esznek, csak este, az első csillag feljöttekor (szerencsére ez kb. fél hatkor megtörténik). Hagyományosan főtt kását (сочиво, кутья) készítenek főleg rizsből vagy búzából. Természetesen sok változata van: mézzel, mákkal, mandulával, dióval, mazsolával is ízesíhetik. (Valószínűleg a сочиво szóból  származik a сочельник” elnevezés.) Bőséges étkezés azonban csak karácsony első napjától engedélyezett.

A szigorú böjt mellé a tisztaság is kötelező. A házat nagyon kitakarítják, és feltétlenül patyolattiszta, új ruhát vesznek fel, de legalább egy fehér ruhadarabot. A megterített asztalnál hagynak egy üres helyet, hátha valaki olyan téved be, aki nem tud a szeretteivel ünnepelni. Ebből is látszik, hogy sokkal kevésbé zártkörűen ünnepelnek, mint a nyugati keresztények.

Január 6-án országszerte ünnepi istentiszteleteket  tartanak. Feltétlenül nézd meg a központi istentiszteletet (блогослужение) a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban (Храм Христа Спасителя)

Az egyes tévécsatornán (Первый канал) közvetítik. A misét Kirill, a moszkvai és összorosz pátriárka (Патриарх Московский и Всея Руси Кирилл), az orosz pravoszláv egyház (русская православнвя церковь) feje celebrálja. Felemelő és fenséges ünnep. Hosszan tart, és bizony végig állnak, mert a pravoszláv templomban nincsenek padok. A hagyománytiszteletükre jellemző, hogy a nők (a kislányok is) fedetlen fejjel nem jelenhetnek meg a templomban.

A január 6-ról 7-re virradó éjszaka elkezdődik a cвятки-nak nevezett időszak (az ún. szent napok vagy esték), ami egészen vízkeresztig tart.

A kereszténység ünnepel. Христос рождается!