Az orosz családok az újévi vacsorának igencsak megadják a módját. Már hetekkel (napokkal) előtte megtervezik, és nagyon sokszor napokig készítik az ételeket. Persze sok hagyományos étel van, ami nem hiányozhat az asztalról, és a megszokott, saját receptekhez is sokan ragaszkodnak. Tegnap már leírtam egy népszerű étel elkészítésének módját, most pedig azt mutatom be, mi is szerepel hagyományosan az újévi menüben.

 

 A színes linkekre kattintva láthatod az ételek képét, majd a “Vissza” nyíllal juthatsz ide vissza!

 

Az ételek között van olyan is, amit mi is megszoktunk, de nagy különbség, hogy sok a saláta (салат), és a halételek (блюдо из рыбы) gyakrabban fordulnak elő.

 

Először is közkedvelt a kaviáros szendvics (бутерброд с икрой). A feketét (чёрная икра) is szeretik, de a vörös kaviár (красная) sokkal népszerűbb.

 

Az alkoholos italokhoz mindig esznek előételt (закуска), ami igen változatos lehet, például marinált (маринированные) paradicsom (помидоры), uborka (огурцы/огурчики), hal (рыбы), gomba (грибы).

 

Az ételek között szerepel a kocsonya (холодец) is, de nekünk furcsa lehet, hogy nemcsak kenyeret (хлеб), hanem mustárt (горчица) is esznek hozzá. Az orosz mustárral egyébként kéretik vigyázni, mert rettenetesen csípős.

 

Jellegzetes étel a savanyított káposzta (квашеная капуста), amit hagyományosan napraforgóolajjal (подсольнечное масло) és hagymával (лук) is ízesítenek.

 

Szívesen esznek hússal töltött káposztát (голубцы с мясом), ami nagyon sokféle lehet, és nem igazán olyan, mint a mi hasonló nevű nemzeti eledelünk.

A húsételek között jellemző a szárnyas (птица), de persze a sült hal (жареная рыба) is gyakran előfordul.

A burgonyát a tejszínes krumplipüré képviseli (картофельное пюре).

Az újévi menü legfontosabb részét azonban a saláták teszik ki. Vannak elmaradhatatlan receptek, de nagyon szeretnek kísérletezni is, és minden háziasszony ki akar rukkolni valami különleges díszítéssel is. A leghíresebb az оливье, amit a feltaláló szakácsról neveztek el (állítólag), és szinte mindenki készíti. Nem csoda, hisz nagyon egyszerű, olcsó és finom.

 

Gyakori még a „hering bundában” (селдь под шубой) és a «rákrudacskákból» (крабовые палочки) készített, főleg majonézes saláták. (A rákrudacskáknak persze semmi közük a tarisznyarákhoz, halból és ki tudja miből készítik.)

 

A majonéz (майонез) nagyon népszerű, de azt tudni kell, hogy egy kicsit markánsabb ízű, mint a mienk, és előfordul, hogy bors (перец) is van benne.

Különös, hogy az édesség nem annyira népszerű. Egy orosz lány ezt így fogalmazta meg: annyira eltelik az ember a sok étellel, hogy szinte nem is vágyik a süteményekre.

Persze még isznak pezsgőt (шампанское) és esetleg az elmaradhatatlan teát (чай) is, így érthető, hogy a desszert már nem is hiányzik.

Jó kalandozást az orosz gasztronómia világában!

A  LÉna magazinokban rengeteg információt, érdekességet olvashatsz Oroszországról!

Érdekel a LÉna magazin!