Szükség van-e egyáltalán az orosz kiejtés gyakorlására? Az nem csak valami olyan, ami a nyelvtudás tökéletesítéséhez kell? Amikor már mindent tudsz? Egyáltalán nem! Ennek ellenére sokan így gondolják. Ezért röviden leírom, miért tartom fontosnak a kiejtés gyakorlását már a kezdetektől. Persze nem arra gondolok, hogy tanulj meg minél több szabályt és órákon keresztül mondogasd az egyes hangokat vagy szavakat, hogy minél tökéletesebben sikerüljön kimondani. Hanem arra, hogy hallgass nagyon sok szöveget és ismerd meg az alapvető szabályokat! 

A legfontosabbnak ezeket az okokat tartom:

    1. Az oroszban nagyon változatos a szóhangsúly. Nem mindig az első szótagot hangsúlyozzuk, mint a magyarban. A hangsúly viszont gyakran hatással van a hangok kiejtésére is.
    2. Erre jó példa az “o” hang, amit csak hangsúlyos helyzetben ejtünk így, akkor viszont hosszan. Ha a hangsúlyos szótag előtt áll, akkor már csak egy rövid “á” lesz belőle. Ezért nem árt tudni, mikor, milyen helyzetben hogyan “viselkedik” egy hang. 
    3. Ha csak az elképzeléseid alapján, főleg könyvekből (tehát olvasva) tanulsz, akkor rosszul rögzül benned a szavak hangalakja, amit később nagyon nehéz lesz korrigálni. 
    4. Arról nem is beszélve, hogy ha nagyon erős akcentussal beszélsz, akkor sokkal nehezebben fognak megérteni. Biztosan te is hallottál már külföldieket magyarul beszélni, amikor nagyon kellett koncentrálnod, mit is mondanak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes rászánni az időt és az energiát, hogy legalább az alapvető törvényszerűségeket ismerd. Ezt persze megteheted a YouTube-on is, hiszen számtalan orosz anyanyelvűek által közzétett videó van. Keresd a “русское произношение” címke segítségével!

De hogy ne vessz el a rengetegben, összeállítottam számodra egy minitanfolyamot, ami KILENC videó segítségével, kevés magyarázattal és sok-sok példával bemutatja a legfontosabb kiejtési problémákat.

Ezek közül kiválasztottam egyet, amit ingyen elérhetsz itt, az oldalamon és a YouTube-on is, és ami egy olyan szabályt mutat be, ami nagy kihívás nekünk, magyaroknak.

Most szívesen feltenném neked a kérdést, mit gondolsz, mi ez, de valószínűleg nem találnád el. Talán a “ы”-t mondanád, mert ez a hang tényleg nincs a mi nyelvünkben és így nem kis munka megtanulni. De a legtöbb problémát mégis a rengeteg lágy hang okozza. Illetve a kemény és lágy hangok váltakozása. 

A videóhoz és még több információhoz kattints ide! Ez persze csak akkor lesz hasznos számodra, ha többször meghallgatod és te magad is megpróbálod a szavakat kiejteni. 

Megnézem a videót és a plusz infókat!