Na jó, de mit?

Egy kicsit szokatlan ez a bejegyzés, mert csak részben szól az orosz nyelvről.

Türelmetlen korunkban állítólag átlag 17 másodperc esélyt adunk egy honlapnak, bejegyzésnek, hírnek, ha addig nem keltette fel az érdeklődésünket, akkor már el is kattintunk onnan. Sőt, egyre többen olvasnak úgy el egy cikket, tanulmányt, stb., hogy csak végiggörgetik az oldal(aka)t, hátha megakad a szemük valami lényeges információn. (A bejegyzésből szándékosan hiányoznak a kiemelések, a vastagon vagy éppen színesen szedett szavak. 😀 )

Közben összeszedünk, -vásárolunk, letöltünk minden közzétett, ajánlott, megosztott, elképzelhető és elképzelhetetlen tananyagot, összefoglalót, ismertetőt… Nem folytatom, hiszen tudod,  miről van szó. Hidd el, én sem vagyok kivétel. 😉 Jó lenne mindent egyszerre, lehetőleg minél gyorsabban megszerezni, megtanulni, de főleg TUDNI!

Ha még mindig olvasod a soraimat, az átlagnál türelmesebb (vagy kíváncsibb) vagy.

Pedig….

A megvásárlásból, a felhalmozásból, a belelapozásból,  a végiggörgetésből nem lesz tudás, a letöltött tananyagoktól még nem fogunk tudni oroszul levelet írni, beszélgetni, filmet nézni vagy könyvet olvasni.

Gondold végig, hány tanfolyamot, könyvet vettél meg, hány ingyenes anyagot mentettél el, és talán nem is emlékszel rá, hogy ott lapul a számítógépeden vagy a polcodon. Vagy talán ott tornyosul a kupac az íróasztalodon, előkészítve, hetek óta.

Na jó, de nincs rá idő! És ez tényleg így van, hiszen egyre több dologról derül ki, hogy fontos. Egyre több könyvet kellene elolvasnunk, egyre több webináriumon kellene részt vennünk… de talán nem folytatom tovább, hiszen elfogyhat a te türelmed is, és még mindig nem tértem rá a lényegre…

Van egy javaslatom!

Gondold át még egyszer, tényleg szeretnéd-e ezt! Például tényleg szeretnél-e megtanulni oroszul? Nem, nem azt kérdeztem, meg kell-e tanulnod oroszul vagy jó lenne-e megtanulni oroszul? Tényleg szeretnél-e? Érdekel-e annyira ez a nép annyira, hogy a nyelvét, kultúráját, irodalmát, történelmét vagy a szokásait szeretnéd megismerni? Kíváncsi vagy-e minderre annyira, hogy akár a szabadidődben is szeretnél ezzel foglalkozni?

Ha IGEN a válaszod, akkor van egy nem túlságosan új és eredeti, de nagyon hasznos javaslatom: Még ma fogj hozzá! Ne halogasd!

Nem azon múlik, a legérdekesebb, legeredményesebb, legújabb, legjobban felépített, csilingelő, fényes vagy éppen beszélő tankönyvet (bár a hanganyagok itt elég fontosak), esetleg nyelvtanító programot szerezted-e be, ill. a legmenőbb nyelvtanárt vagy nyelviskolát engedheted-e meg magadnak. Csak azon, szeretnéd-e és elkezded-e. Ilyen egyszerű. Mert ha érdekel, tovább fogod csinálni. Elég egyetlen könyv vagy tananyag is, de azt ne hagyd abba két oldal után! Ha tovább csinálod, egyre otthonosabb leszel benne, egyre ismerősebb lesz, egyre jobban fog tetszeni.

Ha fáradt vagy, nem kell nyelvtani szabályokat értelmezned vagy szavakat magolnod. Böngéssz az orosz interneten, nézegess orosz képeket, videókat, hallgass orosz dalokat! Bármit, ami motivál, amitől holnap újra várni fogod azt az időt, amit az orosztanulással töltesz.

Mert ne csak a célt lásd! Élvezd a tanulást, magát a folyamatot is! És bizton állíthatom: érdemes oroszul megtanulni.

Tisztában vagyok vele, hogy csupa olyan dologról írtam, amit már olvastál vagy magadtól is tudsz.

DE tényleg így is cselekszel?