Az orosz női családnevek általában különböznek a férfiak által használt formáktól. Lássuk, milyen szabályok szerint képezzük a női alakokat! A felsorolás természetesen nem teljes, csak a legfontosabb típusokat említjük meg.

1. Ha a férfi családnév -ов, -ев, -ин képzőre végződik, a női családnevet csak egy -a különbözteti meg. Ekkor a rövid alakú melléknevek mintájára ragozzuk őket.

Például:

Пугачёва, Романова,  Дмитриева, Путина, Пушкина

2. Ha a férfinév végződése: -ый, -ий, -ой, akkor a női alak vége alanyesetben -ая. Ebben az esetben a családi nevet úgy ragozzuk, mint egy teljes alakú melléknevet.

Például:

Ковалевская, Толстая

3. Ha a családnév egyéb mássalhangzóra végződik, megegyezik a férfi és a női alak. Ekkor nem ragozzuk a női családnevet. Ezek között a nevek között több idegen eredetű.

Például:

Шмидт, Шерер, Майер

4. Ha a családnév vége: -аго, -яго, -ых , -их, -ово, -ко vagy -е, -и, -о, -у, -ы, -э, -ю, nem tudunk belőle női alakot képezni. Ekkor sem ragozzuk.

Például:

Дубяго, Седых, Долгих, Луценко

Az orosz nők házasságkötéskor általában felveszik a férjük családnevét, bár erre törvény nem kötelezi őket.

Mi lenne, ha ezentúl hatékonyan tanulhatnál oroszul? Ha nem kellene szavakat magolnod és unalmas nyelvtani feladatokat csinálnod? Ismerd meg azt a módszert, amelyet a világon évtizedek óta számtalan országban használnak és amellyel már 3-4 hónap alatt is nagy fejlődést érhetsz el bármely idegen nyelv elsajátításában!

Vagy írj egy emailt a beszeljunkoroszul@gmail.com címre és jelentkezz egy ingyenes, minden kötelezettségtől mentes konzultációra!

Érdekel a LÉna magazin!