A nyelvtanulás egyik sarkalatos pontjának sokan az új szavak megjegyzését tartják. Valóban nem mindegy, mekkora szókészletből válogatunk beszéd (vagy írás) közben, de a dolog mégsem olyan ijesztő, ugyanis nem kell olyan sok szót megtanulnunk ahhoz, hogy kommunikálhassunk.

350-400 szó?

Dmitrij Petrov orosz nyelvész és poliglot szinte minden előadásában elmondja azt a – kutatásokkal alátámasztott – tényt, hogy a hétköznapi társalgásaink 90 %-át mindössze körülbelül 350-400 szó teszi ki. Az igaz, hogy a maradék 10 %-ba több tízezer szó tartozik, de ez eleinte miért zavarna bennünket? 350-400 szó megtanulásához nem kellenek évek, a lényeg csak azon van, melyek ezek és hogyan gyakoroljuk be őket ahhoz, hogy tényleg kommunikálni tudjunk.

Kezdd az igékkel!

Maga Dmitrij Petrov mindig az igék tanításával / tanulásával kezdi egy új nyelv megismerését, mivel az igék egy nyelvben sincsenek túl nagy számban (kb. 200-300 ige / nyelv). Tehát: ha ismered a legfontosabb igéket és megtanulod használni őket, máris jó helyzetben vagy.

Találd meg a saját módszered!

Persze ez azért nem ilyen egyszerű és bizony a szavakat sem mindig könnyű megtanulni. Sokan, sokfélét kitaláltak már, és mindenki a maga módszerére esküszik. Én pedig arra, hogy ez a lényeg. Mindenkinek magának kell kialakítania a leginkább működő módszert, és azt következetesen, állandóan alkalmazni. Mert ez a lényeg – a folytonosság!

Alapelvek

Persze azért vannak alapelvek, amelyekből kiindulhatsz, és amelyeket a siker érdekében ajánlatos alkalmaznod. 

Ne tanuld külön a szavakat!

Minden mai nyelvtanár megegyezik abban, hogy a szavakat nem szabad izoláltan tanulni, csak szövegkörnyezetben, tehát kifejezésekben, mondatokban, szövegekben. Ez nagy segítség az agyunknak, mert ő csak akkor képes valamit megjegyezni, ha tudja kötni valamihez az új információt. A mellékneveknek és az igéknek önmagukban nincs igazán releváns jelentésük. Még leginkább a főneveket lehet, de azokat sem érdemes, mert akkor csak a szavak sorrendjét tanuljuk meg, de fogalmunk sem lesz arról, hogyan használjuk őket. 

Használat közben jobban rögzül

Az egyik lehetőség, ha a szavakat egyből használod, azaz kimondod vagy leírod. Így sokkal könnyebben meg tudod őket jegyezni. Ha egy nyelvtanárral vagy egy anyanyelvi beszédpartnerrel gyakorolsz, írd fel a szavakat, amiket meg akarsz tanulni és miközben beszélsz, használd a listát! Egy órán mondd ki legalább ötször a szót! Ha hibázol, a beszédpartnered kijavítja, tehát amiatt sem kell aggódnod, hogy valami rosszul rögzül. Másnap ismételd ezeket a mondatokat és a héten még néhányszor tedd meg ugyanezt! 

Példa: ha a “sétálni” szót szeretnéd megtanulni, ilyen mondatokat alkothatsz vele: Mindennap sétálok a parkban. Tegnap egy órát sétáltam. Te szoktál sétálni? stb.

Ugyanezt megteheted írásban is, tehát írsz az új szavakkal egy szöveget. Készíts egy listát, mondjuk 10 szóval és ezeket beleírod a szövegbe!

Még számtalan lehetőség van arra, hogyan jegyezd meg a szavakat külön magolás nélkül. Hamarosan újabb javaslattal jelentkezem.