Van ilyen egyáltalán?

Tudom, hogy nálunk, magyaroknál a nyelvtanulás “komoly” dolog. Magoljuk a szavakat, megtanuljuk a nyelvtani szabályokat, megoldunk rengeteg feladatot. És úgy érezzük, derekasan megdolgoztunk.

Ez igaz is, de a szabályokat nem a nyelv “csinálja”, ergo a szabályok megtanulásából nem fogjuk tudni egyik nyelvet sem elsajátítani. A szabályokat mi, emberek (főleg nyelvészprofesszorok) alkotjuk. Úgy tűnik, megkönnyítik az életünket, pedig nem. Néha legszívesebben már szabadkoznék, amikor valamelyik nyelvtanulónak azt kell mondanom: “Ez kivétel.” Ha régi olvasóm vagy, ismered is már, amivel ezt magyarázni szoktam: “A nyelvet az ember alkotta. Mivel az ember maga nem logikus lény, az emberi nyelv sem logikus képződmény.”

Na de, mégis csak meg kell érteni, mi miért van?  Vagy nem?

Az a véleményem, hogy… MEGÉRTENI NEM A NYELVTANT KELL, HANEM CSAK A SZÖVEGEKET.

Azt, amit olvasunk vagy hallunk. Persze nem gondolom, hogy semmi szükség a nyelvtanra, de nem olyan mértékben, amilyen súllyal a magyar nyelvoktatásban ez még mindig jelen van. 

Most talán azt kérdezed, akkor miért töltök el annyi időt a Videorosz tananyagsorozat nyelvtani videóival. Igazad van, ez ellentmondásnak tűnik, és éppen ezért szeretném elmagyarázni, hogyan használd a videókat.

A Videorosz leckéi azért készültek, hogy az is megértse az orosz nyelvtan lényegét, aki nem akar ezzel túl sokat bíbelődni. Aki nem orosz nyelvész akar lenni, csak az orosz nyelvet szeretné megtanulni.

Ezért ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget a videókban elmagyarázott nyelvtani jelenségeknek! Hallgasd meg őket, tanuld meg a mondatokat, oldd meg a feladatokat, de azután hagyd az egészet és foglalkozz sokkal többet az igazi orosz szövegekkel!

Még két dolog:

  1. Alkosd meg a saját nyelvtanod! Ez talán nem tartalmazza az összes kivételt, de használható lesz, TE tudod majd használni. A TE szabályaidban nem kell nyelvtani műszavakat használni, nem kell precizitásra törekedni, nem kell minden apró részletre kitérni. Ne akarj egyszerre túl sokat markolni! Mindig csak annyit nyelvtanozz, amennyi a megértéshez feltétlenül kell!
  2. Az eredeti szövegekhez böngéssz az orosz interneten! Ha nem tudsz  hozzájutni érthető, autentikus orosz szövegekhez, olvasd a LÉnát, ahol újabban (2017 decembere óta) csupa érthető történetet olvashatsz, hallgathatsz! A magazinban ezenkívül külön szótárban találod meg a szövegek szókincsét, nyelvtani magyarázatot pedig éppen csak annyit, hogy érthető legyen a sztori.