Tanuld meg egy igazi orosz ünnepi étel receptjét! Azután pedig készítsd el! Ez a Селдь (селёдка) под шубой (Hering bundában).

Ez a jellegzetes orosz újévi saláta még a szovjet időkben vált népszerűvé, de ma sem hiányozhat szinte egyetlen asztalról sem az ünnepen.

Néhány szóra szükséged lehet:

блюдо / блюда étel / ételek
селдь / селёдка hering
под шубой bundában (bunda alatt)
филе селёдки heringfilé
картофель burgonya
морковь / морковка répa
свёкла cékla
яблоко / яблоки alma
лук vöröshagyma
майонез majonéz
закуска előétel

 

Elkészítés:

Minden hozzávalóból 30 dkg kell. A zöldségeket (a hagyma kivételével) megfőzzük, meghámozzuk és lereszeljük. Az almát nagyobb lyukú reszelőn szintén lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk. A kész heringfilét (ezt azért kicsit nehezebb beszerezni, mint Oroszországban) kis kockákra vágjuk.

A tálon alulra kerül a burgonya, majd rétegenként a hering, a hagyma és az alma. Minden réteget bekenünk majonézzel. Legfelül beborítjuk a céklával, és azt szintén majonézzel díszítjük.

Az alábbi linken jó néhány képet láthatsz arról, mennyire sokféleképpen, mennyi fantáziával készítik az orosz háziasszonyok ezt a salátát:

Селёдка под шубой

Szeretnél még több információt Oroszországról? Olvasd a LÉnát!

Érdekel a LÉna magazin!