Számtalanszor hallhattad már, hogy íme egy új módszer, próbáld ki ezt, majd ezzel végre sikeres leszel. És valljuk be, szeretjük is ezeket, szívesen próbálunk ki valami újat, és szívesen hisszük el, hogy azzal majd átütő eredményt érünk el. Ez valószínűleg nem újdonság számodra. De van még valami, ami nagyon jellemző ránk az életnek szinte minden területén: sokszor a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb megoldást nem alkalmazzuk, mert azt hisszük: “ugyan már, ez túl gagyi, ez nem lehet hatékony”.

Hogy miért írom most le ezeket?

Mert találtam egy – számomra – új módszert, és ez a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb, dolog, amivel valaha is találkoztam, és mégsem alkalmazzuk széles körben.

Miről van szó?

Egy kicsit messzebbről kezdem. Az előző bejegyzésben már olvashattad, hogy angolul tanulok. Ez még mindig így van, bár kisebb-nagyobb döccenőkkel, megtorpanásokkal, de végre ráéreztem az ízére, és már nem múlik el nap angolozás nélkül.

Miért? Mi az, ami miatt minden nap (!!!!) van kedvem elővenni az angolt?

 

Az első és a legfontosabb, hogy még az elején kikötöttem:

  • Nem akarok szenvedni a nyelvtanulással!

  • Élvezni akarom az angolt!

  • Nem akarok szavakat magolni!

  • Nincs kedvem nyelvtanozni!

Ebben óriási segítségemre volt egy kedves, régi barátom, aki megismertetett Steven Krashen módszerével (Bővebben itt!), ami miatt csakis TÖRTÉNETEK HALLGATÁSÁVAL tanulom az angolt. (Persze angolból sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen számtalan sztori kering a világhálón, még a szintek között is lehet válogatni.)

De hogy, hogy nem, “szembejött” velem egy másik, zseniális ember, egy másik zseniális módszer, és nemcsak megerősítette mindazt, amit eddig csináltam, de az “eredményeim” azóta szárnyalnak.

Vera F. Birkenbihlről van szó. (Magyarul itt). (Arról most nem szólnék, mennyire bosszant, hogy miért nem ismertem őt már korábban.) Ha te sem hallottál róla eddig, akkor csak annyit mondanék elöljáróban: már azért érdemes lenne megtanulni németül, hogy hallgasd az ő előadásait.

Ki is volt ő? Számtalan nagyon fontos, érdekes dolgot írhatnék róla, de most inkább csak az idegennyelv-tanuláshoz kifejlesztett módszeréről lesz szó, hiszen neked most ez a fontos. Előrebocsátom, hogy nem vagyok szakértője a Birkenbihl-módszernek, nem tudok mindent róla, csak próbálgatom még, hogyan is kell csinálni, de már most “érzem”, látom, hogy remekül működik.

Több fontos szabályt is be kell tartanod, de az egyik legfontosabb az, hogy TILOS KÜLÖN MAGOLNI A SZAVAKAT!!!! Ezt – ugye – eddig is tudtuk, de azért nem ilyen egyszerű a dolog. Mert kifejezéseket, mondatokat se szabad izoláltan tanulni. TILOS! Most inkább nem részletezném ennek az okait, már sokszor tapasztalhattad, ez mennyire hatástalan. 

A második megjegyezni való szabály, hogy NE NYELVTANOZZ! Lehet egy kicsit nyelvtanozni, de nem érdemes!!!!! Nagyon egyszerű a magyarázat. Beszéd közben nem szabályokra gondolsz, hanem beszélsz. A kettő két különböző tevékenység. Ennyi.

Remélem, eddig tetszik a dolog, de most joggal kérdezheted, akkor hogyan fogsz megtanulni egy idegen nyelvet? Mert ez ellenkezik mindazzal, amit eddig az idegennyelv-tanulásról hallottál, tanultál vagy tapasztaltál.

Nagyon egyszerű, úgy, ahogy az az agyadnak is tetszik és ahogy AZ ANYANYELVEDET is megtanultad.

Egyelőre ennyi, kérlek, gondolkodj el azon, hogyan is tanulja egy kisgyerek az anyanyelvét! 

Ne légy türelmetlen, nemsokára jön a folytatás és azt is elmondom, én hogyan csinálom! Szeretnélek megnyugtatni: az emberek 90 %-a képes ezzel a módszerrel idegen nyelvet tanulni!

Nemsokára folytatjuk!  😉