Az angoltanuláson régóta töröm a fejem. Angolul tudni manapság “alap”, ahogy a kisebbik fiam mondja. Hogy hasznos lenne, azt nagyon jól tudom, mert a fránya számítógépen MINDEN angolul van. Mégis úgy gondoltam, elég lesz az orosz meg a német, én már így halok meg, hogy kimarad az életemből a legfontosabb világnyelv. 

Aztán egyszer csak történt valami… Ennek a valaminek mindig meg kell történnie ahhoz, hogy az ember (lánya) elszánja magát a cselekvésre. Ez a valami jelen esetben egy szeptemberi konferencia, ahol sok-sok európai kollégával kellene angolul szakmáról beszélgetnem. Nincs mit tenni (Ничего не поделаешь…), lássunk hozzá!

… És elkezdtem. Ilyen egyszerűen. Egyetlen kikötésem volt a dologgal szemben: meg kell valósítanom azt, amit mindig “papolok” másoknak: a nyelvtanulás legyen élvezetes! Ne legyen kínódás! Ne legyen szavak magolása! És hagyjuk a gyűlölt nyelvtant! Nem nyelvész leszek, csak kommunikálni akarok egy idegen nyelven.

Persze most mondhatnád, hogy de…

És igazad is lenne. Könnyű dolgom van, hiszen angolból annyi anyag van a You Tube-on, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni. Az angol nyelvtan kezdetben olyan könnyű, hogy mindenki elhiszi magáról, nyelvzseninek született. És tudok németül, ami elég nagy előny, hiszen a két nyelv szerkezete hihetetlenül hasonlít.

És?

Jelentem, a dolog remekül működik!!!! Egyelőre nem tudok minden nap “tanulni”, de minden alkalommal alig várom, hogy angolozhassak! És semmi kényszert nem érzek, hanem csak azt, mennyire szórakoztató nyelvet tanulni!  

Ha nincs ellenedre, néha megosztom veled a tapasztalataimat. A jótékony hatását mindenképpen fogod érezni az új tananyagokban, hiszen  saját bőrömön tapasztalom, mi az, ami jó egy nyelvtanulónak, mi az, amire szüksége van. Mert meggyőződésem, hogy az oroszt is lehet így tanulni: élvezettel, szórakozva, kényszerek nélkül.

Íme egy apuka története két nyelven, amin kipróbálhatod, milyen történetekkel oroszul tanulni. A videót a You Tube-on is meg tudod nézni, sok más videómmal egyetemben.

NAGYON FONTOS!

Az új LÉna magazinokban ilyen történeteket találsz. Minden történethez tartozik szótár és nyelvi-nyelvtani magyarázat is.

A magazint itt tudod megvásárolni: