Már csak néhány nap van hátra karácsonyig, és most aztán tényleg nem érsz rá az orosszal foglalkozni. Ezért nem rabolom az időd, csak a lényegre szorítkozom. Szeretnélek megajándékozni, mert kitartóan tanulod az orosz nyelvet, mert kínlódsz a szavak megtanulásával, a nyelvtan megértésével, mert nem adod fel. De azért is, mert hűséges olvasója voltál a Beszéljünk oroszul! honlapnak, mert követted a változásait, a fejlődését, elnéző voltál a hiányosságaival szemben.

  

Köszönöm, hogy velem tartottál 2016-ban (is)!

 

Az ajándékot pedig nyugodtan tedd oda a fa alá (esetleg mentsd el! 😉 ), majd ráérsz kibontani, ha túl leszel a készülődés pörgős napjain, ha már végre megnyugodhatsz, megpihenhetsz.

A tartalma úgyis inkább Újévkor (Новый год) lesz hasznos, és ki tudja, talán ezen a szilveszteren egy orosz menüvel leped meg a szeretteidet, barátaidat.

Elsőként az egyik legismertebb orosz ünnepi étel receptjét küldöm. Nem, nem a щи vagy a борщ az, hiszen ezeknek számtalan változatát megtalálod magyarul is, hanem a Селдь (селёдка) под шубой (Hering bundában) elkészítésére biztatlak.

Azt bizonyára tudod, hogy az oroszok szeretik a salátákat, főleg, mert előételnek (закуска) nagyon jók az italok (русская водка и коньяк) elé.

De azt már talán nem hallottad, hogy nemcsak elkészítik az ételeket, és simán megeszik, hanem mesterei a tálalásnak is. Különösen így van ez az ünnepi alkalmakkor, amikor kész költemények kerülnek az asztalra. Ráadásul egyszerű, nem drága hozzávalókból készítenek nagyon finomakat. Ahogy ők mondják: Пальчики оближешь! (Azaz olyan finom, hogy megnyalod az ujjaidat)!

 

Ez a jellegzetes orosz újévi saláta még a szovjet időkben vált népszerűvé, de ma sem hiányozhat szinte egyetlen asztalról sem az ünnepen.

(Az oroszok állítólag inkább el tudják képzelni az újévi menüt vodka, mint majonéz nélkül. Ha nem hiszed, járj utána!)

 

блюдо / блюда étel / ételek
селдь / селёдка hering
под шубой bundában (bunda alatt)
филе селёдки heringfilé
картофель burgonya
морковь / морковка répa
свёкла cékla
яблоко / яблоки alma
лук vöröshagyma
майонез majonéz
закуска előétel

 

Elkészítés:

Minden hozzávalóból 30 dkg kell. A zöldségeket (a hagyma kivételével) megfőzzük, meghámozzuk és lereszeljük. Az almát nagyobb lyukú reszelőn szintén lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk. A kész heringfilét (ezt azért kicsit nehezebb beszerezni, mint Oroszországban) kis kockákra vágjuk.

A tálon alulra kerül a burgonya, majd rétegenként a hering, a hagyma és az alma. Minden réteget bekenünk majonézzel. Legfelül beborítjuk a céklával, és azt szintén majonézzel díszítjük.

Az alábbi linken jó néhány képet láthatsz arról, mennyire sokféleképpen, mennyi fantáziával készítik az orosz háziasszonyok ezt a salátát:

Селёдка под шубой

 

Holnap új meglepetéssel jelentkezem.

Szeretnél még több információt Oroszországról? Olvasd a LÉnát!

Érdekel a LÉna magazin!