Semmi érdekem nem fűződik a közoktatás védelméhez, mert kívülálló vagyok. Magántanárként egyedül próbálom támogatni a tanulóimat az idegennyelv-tanulás nem igazán sima útján.

Mindig kutatom az új módszereket és az utóbbi időben egyre többször ütközök abba a véleménybe, hogy azért nem tudnak a magyarok idegen nyelveket, mert a közoktatásban az olvasós-fordítós-nyelvtanozós módszereket részesítik előnyben.

Ha ilyen tapasztalatokat szereztél, nagyon peches vagy, mert elég sok nyelvtanárt ismerek, ÉS TELJESEN MÁS KÉPET LÁTOK.

Egyrészt az új tankönyvek (és néhány évente kötelező új tankönyvcsaládot rendelni, mert a régieket nem lehet ingyenes tankönyvként beszerezni) már nem is teszik lehetővé ezeket a módszereket.

Másrészt a kollégák sem a középkorból maradtak itt. (a kisebbik fiam szerint ugyan XX. századiak, és ez a mai fiatalok számára körülbelül egyet jelent a középkorral 😀 )

Minden új tankönyvhöz jár módszertani útmutató, tanári kézikönyv, amit valóban használnak, és évente több alkalommal is részt vehetnek nagyon színvonalas továbbképzéseken. Az általam ismert kollégák nagyon nagy része interaktív táblát, online segédanyagokat, Quizletet, Kahootot, LearningApps-et stb. használ az oktatásban amellett is, hogy az új könyvek színesek-szagosak és maguk is rengeteg online hivatkozást használnak. 

Igaz, néha tönkreteszi az órát az, hogy nincs internet.

Igaz, hogy nincs lehetőség új laptopok vásárlására.

A (német szakos) barátnőm otthon fénymásol.

A tanárok maguk vesznek JBL-t, hogy tudjanak tanítani.

A diákok úgy megszokták a csilingelő tananyagokat, hogy már ezt is unalmasnak tartják.

A közoktatás egyelőre nem képes felvenni a versenyt azzal a virtuális világgal, amiben a tanulói élnek.

A tanulást nem lehet figyelmen kívül hagyni az ultramodern eszközök és módszerek ellenére sem.

… 

A sor vég nélkül folytatható, mindenki tegye hozzá azt, amit ő lát a közvetlen környezetében! Nem is állítom, hogy mindent jól látok.

DE …

Be kell látnunk, hogy idegen nyelveket “ingyen” nem lehet megtanulni. (Itt persze nem csak a pénzre gondolok, de az is igaz.)

Idegen nyelveket egyik napról a másikra, különösebb erőfeszítés nélkül nem lehet megtanulni. 

Nagyobb figyelmet kell szentelnünk az idegen nyelvek tanulásának! (És a nagyobb figyelem nem merül ki abban, hogy több sikeres nyelvvizsgát várunk el a tanároktól.)

Remélem, nem a támadást olvastad ki a soraimból, azért írtam le mindezt, mert úgy éreztem, a közoktatást sem csak szidni kell.

A legjobb igazából az lesz, ha még ma hozzálátunk és elkezdjük (folytatjuk) az angol, német, orosz ….. nyelv tanulását.

MERT IDEGEN NYELVEKET TANULNI / TUDNI JÓ!