A húsvétot (Пасха – Праздник Светлого Христова Воскресения) a tavaszi napéjegyenlőséget (весеннее равноденствие) követő első holdtölte (полнолучие) utáni első vasárnap ünnepeljük.

Eseményei virágvasárnap (вербное воскресенье) kezdődnek. Ezen a napon Jézus bevonult Jeruzsálembe (Иисус Христос восходил в Иерусалим), miközben a nép pálmaágakkal (пальмовые ветви) üdvözölte őt, mint ahogy az a királyokat megillette. A pálmaágakat ma barka (верба) jelképezi, innen származik a virágvasárnap orosz elnevezése (вербное воскресенье).

Ezzel elkezdődnek a Nagyhét (страстная неделя) eseményei, amit Jézus nagypénteki szenvedése (страдания – страсти) miatt neveznek így oroszul.

Nagycsütörtökön (великий, чистый четверг) emlékezünk az utolsó vacsorára (тайная вечеря), amit a tanítványaival együtt költött el. Ezen a napon Jézus megmosta a tanítványok lábát (смыл ноги своим ученикам), ezzel a megbocsátásra és a testvéri szeretetre mutatott példát, majd megalapította az eucharisztiát, hitünk legnagyobb titkát (установил Таинство Причастия). A hagyomány szerint ekkor takarítják ki a templomokat és a házakat, és ekkor kezdik sütni a húsvéti kalácsot (кулич), ami a kenyeret jelképezi. A lényeg természetesen a lélek megtisztításán van, nem a külsőségeken.

Nagypénteken (Великая Пятница vagy Великий пяток) emlékezünk a Megváltó szenvedéseire, kereszthalálára (тогда умер на кресте Спаситель) és temetésére (погребение). Ezen a napon nincs igazi szertartás sem a pravoszláv, sem a római-katolikus egyházban.

Húsvét vasárnap (Пасхальное воскресенье) ünnepli a keresztény egyház Jézus Krisztus feltámadását (воскресение). Az orosz nyelvben erről kapta a vasárnap a nevét.

(Talán az sem köztudott, hogy a keresztyén elnevezés a helyesebb, mert ez a szó nyelvünkben szláv eredetű: христианин, христианский.)

Persze a húsvétról még rengeteget lehetne írni, hisz’ tényleg ez a keresztyénség legnagyobb ünnepe. A pravoszláv egyház és a nyugati keresztyénség szertartásában, szokásaiban persze vannak különbségek, de a lényeg ugyanaz, és erre kell igazán figyelni:

Христос воскресе!

Krisztus feltámadott!

A LÉna. Online orosz nyelvi magazin 2015. áprilisi száma a pravoszláv húsvétról szól. 

Megrendelem a LÉnát!