Bizonyára ismered a Nike cég zseniális reklámszlogenjét. Azért választottam címnek, mert csak ezt kell csinálnod, ha az a célod, hogy belátható időn belül képes legyél oroszul kommunikálni.

De mi is az, amit csinálnod kell?

“Nyelvtanulás, nyelvtudás, idegen nyelvet tanulni, tudni…” – a szókincsünk nem szűkölködik olyan szavakban, amik azt sugallják, egy idegen nyelvet is úgy tanulj, mint bármelyik iskolai tantárgyat. Pedig azt ma már tudjuk, hogy a természetes emberi nyelvet nem megtanuljuk, hanem elsajátítjuk, ráadásul minden egyes idegen nyelvet ugyanúgy, mint az anyanyelvünket. És nem is “tudásról” van szó, hanem készségről.

A készségeket pedig csak a gyakorlatban tudjuk megszerezni. Hogy mit kell tenned ahhoz, hogy ezt a készséget elsajátítsd?

Csak csináld!

Najó, de hogyan? A legelső és legfontosabb tapasztalatom, találj minden nap fél órát és hallgass szövegeket, olvass, beszélj, gyakorolj! Jobb, ha jó kedvvel, játékosan  csinálod, mert úgy sokkal hatékonyabb.

Az alábbi feladatot a 2018. decemberi LÉna magazin (kattints ide!) egyik története ihlette. Ha jól figyelsz, kitalálod a történetet is, mert a mondatok tulajdonképpen a sztori vázát adják. A végét pedig elolvashatod az új számban.