Szólalj meg oroszul minél hamarabb!

Ha idegen nyelvet tanulunk (van, aki nem?), újra és újra felmerül bennünk a kérdés, milyen módszerrel tegyük, ha szeretnénk minél hamarabb eredményt elérni. Türelmetlen és felgyorsult korunk éppen ezért új és még újabb elméleteket gyárt, amelyekkel állítólag le lehet lerövidíteni a nyelvtanulás sokak számára gyötrelmes és hosszú útját. Persze minden tanulási folyamatban vannak nehézségek, és ezeket itt sem tudjuk megúszni, de ha nem akarjuk a sikertelen próbálkozásaink számát még az orosszal is növelni, tényleg meg kell találnunk a számunkra legkedvezőbb módszert.

Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani. A módszert két fiatalember mutatja be egy 16 perces videóban, amit a Школа Jump! & Blab Club nyelviskola honlapján orosz szinkronnal hallgathatsz meg.

Ha elég bátor vagy, itt találod. (Orosz felirat is beállítható hozzá!)

A legfőbb gondolatokat azonban összefoglalom magyarul is, hátha még csak az orosztanulás kezdetén tartasz, és éppen ez lenne számodra a legkedvezőbb megoldás.

Az előadás elejét akár ki is hagyhatod, hiszen valószínűleg a saját bőrödön is tapasztaltad, hogy sok program és módszer bizonyult hatástalannak az idegen nyelvek elsajátításában, és a ráfordított energia ellenére nem vagy képes úgy kommunikálni oroszul, németül vagy éppen olaszul, ahogy szeretnél… (Ha mégis, gratulálok!)

 

1. Kérdés: Hatékonyabb lennél, ha Oroszországban élhetnél?

A válasz egyértelműen igen, hiszen ott meglenne a lehetőséged, hogy “belemerülj” a nyelvbe (tényleg a погружение szót használják!!!!). Azt hiszem, mindenki ismer ellenpéldákat. Az előadók egy amerikai üzletembert említenek, aki 20 évig élt Koreában koreai feleségével és gyermekeivel, és persze nem tanulta meg a nyelvet.

 

2. kérdés: Lehet, hogy az a baj, túl későn fogtál hozzá az orosz nyelvhez?

Sokan úgy gondolják, a gyerekek sokkal gyorsabban tanulnak nyelveket, és így már reménytelen vállalkozás lenne megtanulni oroszul. Ezt a mítoszt azonban cáfolják azok a kutatási eredmények, amelyek bebizonyították, hogy a felnőttek sokkal gyorsabban sajátítják el az idegen nyelveket, mint a gyerekek, ha rövid távon gondolkodunk. A gyerekek csak abban eredményesebbek, hogy rövidebb idő alatt jutnak el az anyanyelvi szintre, mint egy felnőtt. Tehát, ha nincs ilyen távlati célod, ha “csak” kommunikálni szeretnél oroszul, az életkorod nem akadály.

 

A módszer bemutatását egy képpel szemléltetik. Az óceán vizében a parton a legnehezebb a hullámokkal szemben úszni. Ha beljebb kerülsz, az ellenállás csökken és sokkal könnyebben haladhatsz előre, a hullámok már nem sodornak vissza a partra. 

 

A nyelvtanulással ugyanígy szembesülsz.

Az első szakasz a “félelem és kétségbeesés” ideje, amikor úgy érezzük, a hullámok partra dobnak bennünket és soha nem fogunk úszni. Félünk attól, hogy használjuk a nyelvet, hogy hibázzunk, hogy nevetségessé váljunk. Ha viszont átkerülünk a második szakaszba, hirtelen sokkal könnyebbé és érdekesebbé válik mindez. Ez nem azt jelenti, hogy már tökéletesen elsajátítottuk a nyelvet. Akár néhány szó megtanulás után is érezhetjük, hogy a hullámok már nem ellenünk dolgoznak, ha HASZNÁLNI tudjuk őket. A sikerélmény pedig újabb próbálkozásokra ösztönöz bennünket. A probléma az, hogy sokan hosszú időre (akár végleg)  beleragadnak ebbe az első szakaszba.

Na de hogyan lehet minél hamarabb a második szakaszba kerülni és élvezni a nyelvtanulást?

A szabály ilyen egyszerűen hangzik:

Не говорить на родном языке! (Ne beszélj az anyanyelveden!)

Ez nagyon banálisan hangzik és már sokszor hallottad, de tényleg megpróbáltad megvalósítani? Ha tényleg nem beszélsz az anyanyelveden, egészen más sorrendben lesz szükséged az új nyelvi elemekre, mint ahogy azt a nyelvkönyvek előírják. Azokat a szituációkat kell először megtanulnod, amelyek az élethelyzetekből adódnak. És ha ezeket a mondatokat, kifejezéseket újra és újra ismétled, a tanulás és a nyelvhasználat mintegy automatikussá válik. És mivel sok szót még nem ismersz, azokat a szavakat leszel kénytelen használni, amelyeket már megtanultál és amelyek ezáltal egyre jobban rögzülnek. Eközben gyorsan megtanulod, hogyan boldogulj olyan helyzetekben is, amelyek még meghaladják azt a szintet, amelyen vagy.

Szinte látom magam előtt a hitetlenkedő fejcsóválást, amivel erre reagálsz.  🙂

Pedig a két fiatalember a saját bőrén tapasztalta meg, hogy működik ez a módszer. Egy év alatt négy különböző országban jártak, hogy négy különböző nyelven (spanyol, portugál, kínai, koreai) tanuljanak. 

Három hónap elteltével mind a négy nyelven képesek voltak anyanyelviekkel bármilyen témáról beszélni és a hétköznapi életben boldogulni!!!!!

Ugye extrémnek tűnik?

A módszer bizonyítására elhangzik még egy tapasztalat. Az egyik fiatalember egyetemi évei alatt Franciaországba utazott, hogy franciául tanuljon. Beszerzett mindenféle tananyagot, podcastokat, nyelvkönyveket. Közben szükség esetén használta az angol nyelvet is, és ha lehetőség adódott, franciául beszélt. Egy év alatt nem fejlődött annyit, mint Spanyolországban három hónap alatt. Ott az első perctől kezdve csak spanyolul beszélgettek még egymással is. Ez eleinte hihetetlenül bonyolult volt, szinte folyamatosan szótárazni kellett, de egyre könnyebbé vált és a harmadik hónap végére automatikusan tudott spanyolul kommunikálni.

 

Ahhoz, hogy a nyelvtanulásban eredményeket érhess el, még tisztáznunk kell egy téves elképzelést. 

A hibákat nem tudod elkerülni!

Ha hibázol, az csak azt bizonyítja, hogy használod a nyelvet, és ez vezet el a nyelvtudáshoz. Az a fontos, hogy ahányszor csak hibázol, próbáld meg újra és újra! Hamarosan automatikussá válik a helyes alak.

 

Hogy tudod ezt megvalósítani?

Ha nincs lehetőséged holnap reggel Moszkvában vagy Szentpéterváron ébredni, és teljesen belemerülni az orosz nyelvbe, akkor legalább keress magadnak valakit, akivel csak oroszul kommunikálsz! Nem kell feltétlenül anyanyelvinek lennie. Lehet egy olyan valaki is, aki szintén oroszul tanul. Talán még jobb is, hiszen legalább van hozzád türelme.

Második lépésként állapodj meg vele, hogy csak oroszul fogtok beszélni. Bármi áron. Ha még nagyon kezdő vagy, ott a Google fordító vagy a szótár.

Harmadik lépés: kezdj el beszélni!!!!!! Gyakorolj, próbálkozz! Olyan dolgokról beszélj, amik érdekelnek, hiszen akkor leszel motivált, ha valóságos kommunikációt folytatsz!

 

Azt hiszem, nem vagyok egyedül, ha szívesen olvasnám a véleményedet erről, ill. a tapasztalataidról!

 

Ha sok beszédet hallgatsz, hamarabb megszólalsz!

A VIDEOROSZ Klub ebben is segít!

Kattints ide a részletekért és a próbáért!
2017-10-15T17:46:01+00:00